Deelnemers Social Fit Work & School leren met ‘Wim Hof Methode’

Nieuwsbericht - 17 september 2020

Deelnemers van het Social Fit Work en School project van SenW deden op 10 en 15 september een bijzondere training gebaseerd op de Wim Hof methode. De visie en werkwijze van Wim Hof trainer Kim Padding (N-ice World) is passend bij de visie van het project, waarbij wordt bijgedragen aan het vergroten van lichaamsbewustzijn en stressreductie om zo stappen op de maatschappelijke ladder gemakkelijker te kunnen zetten. Maartje Drabbe (Social Worker Jeugd en Project Coördinator van Social Fit Work) vertelt: “Met mijn team train ik jonge mensen die alle ballen willen hooghouden. Zij voelen zich overvraagd door de maatschappij en (dreigen) uitgeput te raken, uit te vallen, vanuit angst te handelen of hebben moeite zich gelukkig te voelen met zichzelf”.

De ademhalingstechnieken, focus training en koude training kunnen de jongeren ondersteunen en een leren op een andere manier om te gaan met stress. De kennis over het leven, het ontwikkelen van talenten, het najagen van dromen en interactie met anderen kan ook verkregen worden door op een andere manier naar je lijf te leren luisteren. Kennis komt niet alleen uit het hoofd of boeken. Het combineren van de kennis van het lichaam en het hoofd is iets waar jongeren vaak nog in mogen leren.

De Wim Hof Methode, begeleid door een getrainde coach en ondersteund door vertrouwde en ervaren Social Fit trainers, heeft hen een stap helpen zetten om de eigen flexibiliteit, focus en weerbaarheid te vergroten.

Linda is stagiair bij SenW en zit in jaar vier van de studie HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) met als uitstroomprofiel Jeugdzorg: “Met de methode kun je een diepe meditatieve rust bereiken. Tijdens de ademhalingsoefeningen staat voorop dat iedereen zich veilig voelt in de situatie en dat iedereen vrij is om te deelnemen. De ademhalingsoefening bracht veel emoties naar boven bij sommigen, ook emoties die je soms niet goed kan plaatsen, maar die er wel zijn. Het ice bath was volledig vrijwillig. Of je hier wel of niet klaar voor was; voor iedereen was evenveel respect. Door de hechtheid van de groep ging iedereen elkaar supporten en dat werkte motiverend”.

Na de training was er een moment voor reflectie. Voor iedereen was de ervaring anders en het mooiste van deze training was dat iedereen in zijn eigen waarde werd gelaten en dit werd gerespecteerd. De reacties van de deelnemers waren erg dankbaar voor de organisatie en de support. Er heerste een trots en een gezond gevoel. Ook werden er emoties gevoeld en ontladen. Het aangeven van grenzen werd ook als fijn ervaren. Het diep inademen gaf een rustig effect. Een van de deelnemers voelde dat het ook hielp bij zijn eczeem: “als je je grenzen aangeeft ben je net zo cool!”.

Uiteraard werden de richtlijnen en veiligheidsvoorschriften gevolgd tijdens de training! Op de foto zie je Maartje in een ijsbad!