Earth Day Afvalsuppen met jongeren levert troep en waarde op

Nieuwsbericht - 26 april 2021

Op International Earth Day, donderdag 22 april, gingen 10 jongeren tussen de 17 en 27 jaar uit Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar ‘afval suppen’ rond de Loopplank en de Waterlelie in Leidschendam. Een ochtend afval opruimen uit het water leverde een hoop rommel op. De actie werd begeleid door SenW i.s.m. Supbinckies, Surfpoel, Meer Moerdijk en de Gemeente Leidschendam-Voorburg.

De jongeren, met afstand tot de arbeidsmarkt en/of school, nemen deel aan het programma Social Fit Work en zetten zich in voor het opruimen van de omgeving. Ze laten zien hoe je op een sociale, sportieve en Corona-veilige manier iets goeds kunt doen voor de maatschappij, terwijl je tegelijkertijd aan jezelf werkt en je hoofd leeg maakt. Deze ‘Plastic Fighters’ konden bovendien een Soda Stream apparaat winnen voor het buurthuis.

Jongerencoach Maartje (SenW): ‘”Het is heel succesvol gebleken om met deze jongeren, die  verschillende achtergronden hebben, op deze manier aan persoonlijke ontwikkeldoelen te werken. Sport is de verbindende factor en helpt om een sterke mindset en een gezond lichaam te creëren. Waarden en normen zijn hierbij een belangrijk thema. Ik ben een trotse coach.”

Deelnemer Davey: “Ik had nog beter door hoe leuk het was nadat ik in het water in gevallen was.”

Deelnemer Max :  “Wie had gedacht dat afval opruimen zo leuk zou zijn, ik wil dat wel vaker doen.”

Deelnemer Ahmed: “Good deeds is what the earth needs!”

Naast rommel was er nog andere belangrijke ‘bijvangst’ voor de deelnemers, ze hebben gewerkt aan de volgende elementen: verbinding, bewustwording, focus, anticiperen, omgaan met uitdagingen en feedback en het ontwikkelen van coping strategieën. Al met al een enorm efficiënt en waardevol initiatief, vindt ook trainer Remco Kramer.