Een schooltuin voor ieder kind

Nieuwsbericht - 12 april 2024

Wethouder Marcel Belt bezocht op donderdag 11 april basisschool de Driemaster tijdens de Week van de Schooltuin, van 8 t/m 12 april.

Op dinsdag 9 april was de Nationale Buitenlesdag en daar deed de Emmaüsschool aan mee met de kleuters. Ze hebben piepers gepland en tuinkers gezaaid. Ook de Driemaster deed mee, zij opende de moestuin die ze op hun schoolplein hebben gemaakt. Ze deden dit met het planten van aardbeiplantjes en het zaaien van zonnebloemen en bonen.

Van 8 tot en met 12 april 2024 deden scholen, schooltuinondersteuners en gemeenten mee aan de Week van de Schooltuin. Dit jaar onder het motto Hieper de Pieper, graaf eens wat dieper! De Week van de Schooltuin is een initiatief van de Alliantie Schooltuinen, zij gunnen ieder kind een schooltuin. Samen met scholen, leerkrachten, ondersteuners schoolbesturen en gemeenten willen ze laten zien hoe school tuinieren bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind. Het ervaren, het leren, het samenwerken en gezond leren eten draagt zoveel bij. In de schooltuin leren kinderen met hun hoofd, hart en handen. Een schooltuin is een mooie manier van voedseleducatie. Door meer aandacht voor het belang van de schooltuinen hoopt Goed Bezig! dat er meer schooltuinen in de gemeente komen.

Wethouder Marcel Belt: “Mooi om te zien hoe enthousiast de kinderen zijn met het zaaien en planten in hun moestuin. Een moestuin is een leuke manier om te ontdekken hoe groenten, fruit en kruiden groeien voor ze in onze keuken terechtkomen. Het draagt bij aan gezond eten en het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit. Ik zeg iedere basisschool een moestuin!”

“Het is fijn om tijdens deze week zoveel blije kinderen buiten in de aarde te zien wroeten. De Buitenlesdag en een Schooltuin helpen kinderen om te leren waar hun groente en fruit vandaan komt. Deze betrokken scholen zijn Goed Bezig!” – Miriam Blom, van Goed Bezig!.

De Driemaster is een gezonde school en wil op deze manier nog meer aandacht aan gezonde voeding. GGD Haaglanden heeft bidons uitgedeeld aan alle kinderen van de Driemaster, zodat zij elke dag water kunnen drinken in de klas.

In Leidschendam-Voorburg zijn op diverse plekken schooltuinen: bij Rusthout voor de Maria Bernadette, bij de Parachute en bij Groen en Geluk in Stompwijk voor de Maerten vd Velde school.