Feestelijke opening eerste openbare schaaktafel in Voorburg

Op donderdag 7 april wordt bij de Zhi Zhen Wijzer in Voorburg de eerste openbare schaaktafel feestelijk geopend om 16.30 uur, samen met wethouder Van Eekelen. De tafel is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van inwoners en gemeente. Met behulp van Vlietwensen, Fonds 1818, Schaakvereniging Voorburg, Gemeente LV en Sport en Welzijn is het idee gerealiseerd. Iedereen is welkom om aanwezig te zijn bij de opening en een kijkje te komen nemen.

Inwoners Jan Nienhuis, Ike Tjin á Lien, Cissy en Fong Li Caljé zijn fanatieke schakers en zij wilden hun enthousiasme voor dit eeuwenoude bordspel delen met de buurt. Buurtcoach Marko Leeman van SenW was geïnspireerd geraakt door de populaire schaakserie ‘The Queen’s Gambit’ op Netflix. Toen de schaaklessen op basisschool de Cascade erbij kwamen, werd de motivatie om de openbare schaaktafel waar te maken groter dan ooit, ook bij andere inwoners.

Schaken is razend populair, ook bij de jongere leeftijden. Het leuke is dat het door jong en oud gespeeld kan worden en dat het verbindt. Het brengt mensen van verschillende leeftijden en culturen bij elkaar, spelers communiceren via de taal van het schaakspel.

Iedereen kan plaatsnemen aan de tafel, met vaste zitplaatsen, dus stoelen zijn aanwezig. Je kunt je eigen schaakstukken meenemen, maar het is ook mogelijk om ze ter plekke te lenen, tegen betaling van een kleine borg. Er is speciaal voor deze plek gekozen omdat het een actieve buitenruimte is waar mensen van verschillende leeftijden samenkomen en langslopen, ze worden nu uitgenodigd om er een potje te spelen. Schaken is een sociaal en uitdagend spel, waarbij je je hersenen activeert.

“Deze openbare schaaktafel nodigt uit tot samenkomen en bezig te zijn met je hoofd, terwijl je lekker in de buitenlucht zit. Het is een toegankelijke sport die iedereen kan leren. Wij hopen dat er veel gebruik gemaakt wordt van de tafel en dat het mensen samenbrengt”. – Marko Leeman, buurtcoach SenW. Wil je een potje schaken? Daag iemand uit! Je kunt voor meer informatie contact opnemen met buurtcoach Marko Leeman van SenW, , Instagram: @senwlv_marko.

Datum

07 april 2022
Verlopen!

Tijd

16:30 - 18:00
QR code

Reactie verzenden