Geld generen voor een financieel gezonde sportclub

Nieuwsbericht - 15 maart 2024

Verenigingsondersteuners van Sport en Welzijn organiseerde maandag 11 maart samen met de gemeente Leidschendam-Voorburg een Sportnetwerkcafé met als thema financiële gezondheid voor sportverenigingen. Dit keer was de bijeenkomst bij korfbalvereniging VEO.

Voordat de workshop Geld genereren begon, opende wethouder van Eekelen het Sportnetwerkcafé. Zij vertelde meer over de Sportprijs 2023, die werd uitgereikt op 26 februari aan noemenswaardige sporters in verschillende categorieën. De verenigingsondersteuners van SenW deelden updates over de mogelijkheden om sportverenigingen te ondersteunen en hun inzet daarbij, met o.a. Vertrouwenscontactpersoon trainingen en een vernieuwde accountmodule op de website van de Sport en Cultuurkaart.

Na de intro kwam Peter van Baak van Sponsorvisie aan het woord met de workshop ‘Geld generen’, aangeboden door NOC*NSF. De workshop gaf waardevolle inzichten over hoe sportverenigingen meer geld kunnen werven bij bedrijven op een effectieve en meer aantrekkelijke manier: pitch een goed idee i.p.v. simpelweg vragen om sponsoring. Ook kwam crowdfunding en fondsenwerving aan bod met tips en tools om dit toe te passen binnen verenigingen.

Sportverenigingen halen hun financiën uit de contributie en sponsors, maar door minder leden en een moeizame economie hebben verenigingen het moeilijk. Extra financiële support van bedrijven is onmisbaar. Aanwezig waren leden van sponsorcommissies, penningmeesters en bestuurders van sportverenigingen en ook een aantal vrijwilligers van Wijkverenigingen.

“De interessante en drukbezochte bijeenkomt over het vinden van extra middelen en geld voor verenigingen was zeer geslaagd. Wat ik vooral goed vond aan workshop waren de praktische tips voor verenigingen om nieuwe sponsors en donateurs te vinden, maar vooral ook om het contact met de huidige sponsors te behouden en te versterken. De reacties waren enthousiast en verenigingen kunnen goed aan de slag met de tips.” – Wethouder van Eekelen.

“Peter had een boeiend verhaal over de creatieve mogelijkheden die je hebt om bedrijven aan je sportvereniging te koppelen, zo had ik er zelf ook nog niet naar gekeken.” – Miriam Blom, verenigingsondersteuner SenW.