Gymnasium novum krijgt vignet voor gezonde school

Nieuwsbericht - 18 februari 2022

De middelbare school uit Leidschendam-Voorburg heeft op maandag 14 februari, de dag van de liefde, het vignet Gezonde School behaald voor het thema relaties en seksualiteit. Het vignet toont aan dat de school structureel en school-breed werkt aan gezonde relaties en seksualiteit van leerlingen. De minister van Onderwijs, Dennis Wiersma, onthulde het vignet. Daarnaast waren Iris Kummeling programmamanager van Gezonde School, wethouder Juliette Bouw en het Jongeren Advies Punt, aanwezig bij dit moment. “We zijn erg trots trots op dit behaalde resultaat.” – Michel Zorge, Gymnasium Novum.

Het Gymnasium Novum heeft veel aandacht voor het thema relaties en seksualiteit, op verschillende momenten in het jaar worden er activiteiten georganiseerd. De school doet ook veel rondom het thema diversiteit met Coming Out day, Paarse vrijdag en de actieve Gender Sexuality Alliance groep (GSA), die dit thema hoog op de agenda houdt. Leerlingen krijgen lessen uit het programma Lang Leve de Liefde, met ondersteuning vanuit Gezonde School en het team Gezonde School van GGD Haaglanden.

Wensen en grenzen
Valentijnsdag was dit keer extra speciaal voor de school! De minister had veel belangstelling voor alle georganiseerde activiteiten: van oesterbar en taartenwedstrijd tot het voordragen van een gedicht, alles met liefde als thema. Minister Wiersma ging ook in gesprek met de leerlingen, begeleid door Maartje Drabbe, van het JAP – Jongeren Advies Punt, over wat zij missen op school met betrekking tot dit onderwerp. De leerlingen willen vooral meer aandacht voor het aangeven van je wensen en grenzen in de bovenbouw. “De leerlingen hebben een duidelijke visie op het verwerken van het thema seksualiteit en relaties op school en in de lesuren. Het taboe doorbreken, oog hebben voor iedereen, je eigen grenzen én wensen leren kennen, dat is een belangrijke ontdekkingstocht. Het is mooi als iedereen hierbij aandacht en respect voor elkaar uit kan dragen.” – Maartje Drabbe, senior jongerenwerker JAP.

Gezonde School
Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Het team Gezonde School van GGD Haaglanden ondersteunt de school hierbij, samen met partijen als o.m. het JAP (onderdeel van SenW).

Wil je ook aan de slag met Gezonde School? Kijk voor meer informatie op www.ggdhaaglanden.nl/gezondeschool.

Gezonde School is een samenwerking tussen diverse landelijke organisaties. Meer weten over (het vignet) Gezonde School? Kijk dan op www.gezondeschool.nl.