Het JAP Team van jongerenwerk SenW lv en EPJO slaan handen ineen

Nieuwsbericht - 15 maart 2021

In de wijken Prinsenhof en de Heuvel wonen mensen met uiteenlopende talenten, achtergronden en culturen. De inwoners hier vormen de doelgroep voor het samenwerkingsproject waarbij EPJO – Educatief Programma Jongeren en JAP – Jongeren Advies Punt van Jongerenwerk SenW Leidschendam Voorburg samenwerken om jongeren informatie en inzichten te bieden middels een tweedaags programma.

Na een aantal samenwerkingen met jeugdagenten op de diverse scholen in Leidschendam Voorburg (o.a. speciaal basisonderwijs en voortgezet onderwijs) hebben wij in overleg met trainers van het EPJO programma besproken dat we onze doelgroep graag informatie willen aanbieden in een voor hen vertrouwde omgeving.

Zeker in deze Corona periode is het extra belangrijk om onze doelgroep die in deze tijd best extra moeilijk kan hebben met situaties, voor te lichten, de gelegenheid te geven tot vragen stellen, te ondersteunen en preventief met hen aan de slag te gaan. Wij hebben de afgelopen weken twee bijeenkomsten georganiseerd voor een selecte groep jongeren.

De eerste avond waren de jongens tussen de 11 en 23 jaar samen gekomen. De jongens zijn onder andere bezig met rappen en zich te ontwikkelen in hun identiteit. Leeftijdsgenoten zijn hierbij erg belangrijk en het maken van keuzes is cruciaal. Het werken met de combinatie van de informatie die politie agent Gerard Zwarts geeft en de ervaringsverhalen van een ex-gedetineerde maakten grote indruk op de groep.

Er worden veel vragen gesteld en de betrokkenheid is enorm. Onderwerpen als strafblad, VOG, meelopen, keuzes maken, het dragen van wapens komen aan de orde en er wordt precies de juiste snaar geraakt. De (de keten)samenwerking is compleet door de laagdrempeligheid en de échtheid van de voorlichting en het contact i.s.m. de jeugdagent uit de wijk en de jongerenwerkers en coaches. De jongerencoaches dragen de nazorg en verbinden waar nodig naar verder hulp of extra inzet vanuit het jongerenwerk.

Wij hebben als jongerenwerkers een grote rol in het begeleiden van de doelgroep in de online wereld en we zien dat jongeren ook hier grenzen opzoeken. De online en offline wereld loopt voor jongeren naadloos in elkaar over. Naast de online scene, waar de jongeren veel tijd door brengen, is het heel belangrijk dat we juist nu ook fysiek contact met ze hebben. Zo zien jongeren dat wij er voor ze zijn en dat ze met uiteenlopende issues bij ons kunnen terecht kunnen.

De tweede avond hebben we met de meiden tussen 11 en 23 jaar gesproken. Het ging over het leven tussen twee culturen, het kunnen delen van je wensen en zorgen thuis en hoe belangrijk het is om je gezien en gesteund te voelen.

Door te werken met de jeugdagent i.c.m. een ervaringsdeskundige en meidenwerkers hebben we een optimaal veilige plek voor de doelgroep weten te creëren. Hiermee is een preventief vangnet gerealiseerd. Wij raden andere welzijns- en jeugdhulpverleningsorganisaties aan om ook met dit programma aan de slag te gaan.

Meidenwerker SenW lv: “Ik ben zo onder de indruk van de workshop en de samenwerking met een ervaringsdeskundige die haar eigen verhaal vertelde over het leven tussen twee culturen. Het is zeker voor herhaling vatbaar om zo’n workshop met onze doelgroep te doen.”

Jongen 18 jaar: “Ik vind het heel heftig om te horen dat de ex gevangene nu nog steeds iedere dag de gevolgen merkt van zijn verkeerde keuzes.”

Als jongerenwerkers vormen wij naast het ambulant straathoekwerk en accommodatie gebonden werk ook het Jongeren Advies Punt – JAP, hiermee bieden we trajectbegeleiding en organiseren we diverse projecten met en vóór de jongeren.

Volg ons JAP team en onze Jongerenwerkers op Instagram:

@jongerenwerker_maartje

@jongerenwerker_aothmen

@jongerenwerker_ikrame

@jongerenwerker_samir

@jongerenwerker_remco

@JAPteam_lv

OVER EPJO

Politieagenten Gerard Zwarts en Hemmo Keijzer zijn de drijvende kracht achter EPJO. Zij kwamen samen met Peter Faber op het idee om in de regio Amsterdam de politie een ‘gezicht’ te geven onder jongeren. ‘De politie is er om te handhaven en waar nodig zorg te bieden’ is de boodschap.

Gedreven door passie willen zij iets te doen aan het grote aantal jonge delinquenten en hebben vanuit de alledaagse realiteit EPJO ontwikkeld. Gericht op preventie, vóór er schade is. “We smeden het ijzer als het heet is.”

De Peter Faber Stichting heeft een dagprogramma ontwikkeld voor agenten en ex-gedetineerden (die hun persoonlijke verhaal voor de klas vertellen). Gedurende deze workshop worden zij voorbereid op het geven van het EPJO-programma op basisscholen door het hele land.