Ieder kind een schooltuin!

Nieuwsbericht - 26 mei 2023

Wethouder Marcel Belt bezocht op woensdag 24 mei basisschool Emmaüs tijdens de Week van de Schooltuin, van 22 t/m 26 mei.

Op basisschool Emmaüs zorgt meester Kees, samen met de kinderen voor het onderhoud van de Schooltuin op het schoolplein. Kinderen die een schooltuin hebben leren hoe groente en fruit groeit. Door zelf te zaaien, verzorgen en oogsten van groente en fruit. Dit draagt bij aan meer kennis en betrokkenheid bij voeding, natuur en duurzaamheid. Naast de Emmaüs hebben ook nog drie andere scholen schooltuinen: De Parachute, de Maerten vd Velde school en de Maria Bernadette school.

“Ik heb vandaag een bezoek gebracht aan de schoolmoestuin van SWS Emmaüs in Leidschendam. Het is mooi om te zien dat de kinderen samen, op een speelse manier leren over de natuur en het zelf kweken van gezond eten, zoals groente en fruit. Chapeau voor het initiatief van meester Kees en op naar meer schooltuinen in onze gemeente!” – Wethouder Marcel Belt.

“Voor een moestuin heb je iemand nodig die bevlogen is, voldoende kennis heeft en dit ook kan overdragen. Wij zijn super blij dat meester Kees dit doet.” – Joost Heemskerk, directeur SWS Emmaüs.

De Week van de Schooltuin is een initiatief van de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten, met als thema ‘Wij gunnen ieder kind een schooltuin’. In deze week willen zij school tuinieren in het zonnetje zetten en aandacht geven aan het belang ervan. Samen met scholen, leerkrachten, ondersteuners schoolbesturen en gemeenten willen ze laten zien hoe school tuinieren bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind. Het ervaren, het leren, het samenwerken en gezond leren eten draagt zoveel bij. In de schooltuin leren kinderen met hun hoofd, hart en handen.

In Leidschendam-Voorburg zijn op diverse plekken schooltuinen: bij Rusthout voor de Maria Bernadette, bij de Parachute en bij Groen en Geluk in Stompwijk voor de Maerten vd Velde school. Een schooltuin is een mooie manier van voedseleducatie. Door meer aandacht voor het belang van de schooltuinen hoopt Goed Bezig! dat er meer schooltuinen in de gemeente komen.

Kinderopvanglocatie De Kajuit van Vlietkinderen deelde gratis moestuinzaadjes uit tijdens deze week om mensen te motiveren zelf aan de slag te gaan met hun kinderen.