Koningsspelen 2023 feestelijk en sportief geopend

Nieuwsbericht - 21 april 2023

Bij Kindcentrum de Cascade in Voorburg trapten de leerlingen op vrijdag 21 april de Koningsspelen feestelijk af. Ze begonnen deze dag met het zigzag dansje, wethouder van Eekelen deed ook mee en opende het festijn. Na de gezamenlijke opening gingen de kinderen met elkaar ontbijten en spelletjes doen.

Alle basisscholen in Leidschendam-Voorburg doen op hun eigen manier mee aan de 11e editie van de Koningsspelen. In heel Nederland deden 6.000 scholen, bijna 1,3 miljoen kinderen, mee aan het sportieve Oranjefeest. Bij de Koningsspelen hoort ook een Koningsontbijt, voor een gezonde start van de dag. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar wel belangrijk om aandacht aan te besteden. Uit landelijke cijfers blijkt dat vijftien procent van de kinderen aangeeft dat ze niet elke dag ontbijten. Een goed ontbijt geeft een kind in de groei de energie die het nodig heeft om te leren, te sporten en te spelen.

De Koningsspelen benadrukken ook het belang van bewegen. Het beweegadvies voor kinderen op de basisschool is om minimaal één uur per dag matig intensief te bewegen zoals fietsen, buiten spelen of zwemmen en om drie keer per week spier en botversterkende activiteiten te doen, zoals springen, dansen of krachtoefeningen. Uit landelijke cijfers blijkt dat bijna vijftig procent voldoet aan deze richtlijn, dus iets meer dan de helft van de kinderen voldoet niet aan de richtlijn.

“Het is goed om te zien dat Kindcentrum de Cascade, net als alle andere basisscholen in onze gemeente, meedoet met de Koningsspelen. Een feestelijke dag waarop de kinderen samen bewegen en ontbijten en dat er voor hen allerlei leuke activiteiten worden georganiseerd. Alles om je fit te voelen!” – wethouder van Eekelen. De directeur van het Kindcentrum, Moesin Laghmich, kijkt met een glimlach terug op de spelen : “Het is mooi om deze dag af te trappen, samen aftellen naar de opening geeft toch een bijzonder gevoel en het is geweldig om kinderen zo enthousiast te zien dansen en spelen. Ik hoop dat de kinderen een leuke dag hebben gehad.” JOGG-regisseur Miriam Blom van SenW is heel blij met deze jaarlijks terugkerende spelen: “We hopen dat meer bewegen en gezond eten op basisscholen steeds meer de norm wordt.”

Kinderen kregen van de organisatie een placemat en de leerlingen uit groep 1 en 2 kregen ook het Ontbijtpret boekje en het Onbijtbingo spel. De Koningsspelen waren weer een succes, het weer was een beetje fris, maar het dansen en spelen hield iedereen lekker warm. Bij een aantal scholen waren buurtcoaches van Sport en Welzijn erbij om te helpen bij de organisatie.