Netwerkbijeenkomst ‘Oog voor elkaar’ succesvol

Nieuwsbericht - 6 maart 2023

Op 21 februari werd de achtste netwerkbijeenkomst van het project eenzaamheid ‘Oog voor elkaar’ gehouden bij Woej in De Plint, Leidschendam. De opkomst was groot, er waren vijftig deelnemers aanwezig vanuit diverse organisaties, waaronder huiszorgverleners, woningbouwvereniging Vidomes, Kwadraad van MBO Rijnland, eenzaamheidsambassadeurs en de Katholieke Ouderen Bond.

Woej en SenW zijn twee nieuwe coördinatoren die uitvoering gaan geven aan de plannen vanuit de gemeente die vooral gericht zijn op de preventie van eenzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de ouderen en mantelzorgers in Leidschendam-Voorburg zich in 2020 matig tot ernstig eenzaam voelden. Van inwoners die moeilijk kunnen rondkomen voelt 68% zich eenzaam. Het percentage was hoger in de coronaperiode met name bij jongeren. Doel is om deze trend te doorbreken in 2024. Maaike Smith (Woej) en Miriam Blom (Sport en Welzijn) zijn de nieuwe coördinatoren met de functienaam: coördinator aanpak eenzaamheid.

Tijdens deze netwerkbijeenkomst werd een korte terugblik gegeven op de activiteiten van 2022 en zijn de jaarplannen voor 2023 gepresenteerd, met een inhoudelijke presentatie over de uitgangspunten van Positieve gezondheid door Annette van Gastel, Welzijnscoach bij Woej. Zij nam ons mee bij het invullen van het spinnenweb van Institute for Positive Health. Het gebruik van het Spinnenweb van Positieve gezondheid kan helpen bij het aangaan van het gesprek met iemand met eenzaamheidsgevoelens. Na de inhoudelijke bijeenkomst was er een gezellige, gezamenlijke lunch, waarbij de deelnemers met elkaar konden kennismaken en verder praten.

Naast netwerkbijeenkomsten wordt er aandacht besteed aan eenzaamheid tijdens De Week tegen eenzaamheid van 28 september t/m 4 oktober – in  Leidschendam-Voorburg ‘De week van Oog voor elkaar’ genoemd. En er wordt nog meer gedaan om aandacht te vragen voor dit belangrijke thema.

Als je zelf last hebt van gevoelens van eenzaamheid of je kent iemand met eenzaamheidsgevoelens en je wilt hierover praten, dan kun je contact opnemen met het Sociaal Service Punt via 070-2057000 of . Wil je binnen je organisatie iets gaan doen met de aanpak van eenzaamheid, dan kun je contact opnemen met Miriam Blom van Sport en Welzijn –.

“Ik ben blij met de grote opkomst voor deze bijeenkomst.” – Maaike Smith, Woej.  “Het is mooi dat zo veel verschillende organisaties meer aandacht voor dit onderwerp willen overdragen aan hun medewerkers”. – Miriam Blom, SenW. “Deze bijeenkomst heeft mijn kijk op eenzaamheid veranderd. Ik weet nu dat het een gevoel is dat veel vaker voorkomt dan ik dacht.” – Remco Stolze, Buurt- en jongerencoach SenW

De volgende netwerkbijeenkomst van Oog voor elkaar is op 27 juni.