Opening van het eerste openbare kraanwatertappunt in Stompwijk

Nieuwsbericht - 11 maart 2022

Donderdag 10 maart was het Kraanwaterdag in Stompwijk, een mooie gelegenheid om het eerste openbare watertappunt van het dorp te openen. Inwoners van Stompwijk kunnen vanaf nu bij de nieuwe speelplaats Pinksterbloem gratis kraanwater tappen. Wethouder van Eekelen kwam het tappunt openen samen met de leerlingen uit groep 7 van de Maerten vd Velde school.

“Schoon drinkwater is een eerste levensbehoefte. Het is fijn dat inwoners en kinderen hier nu dagelijks gebruik van kunnen maken met dit watertappunt op de sport- en speelplek. Het draagt zo samen met sporten en bewegen bij aan een gezonde levensstijl.” – Wethouder van Eekelen. De kinderen van de Maerten van de Velde school waren meteen enthousiast over de waterpomp en vinden het een mooie aanvulling op de speeltuin, de bidons werden al meteen veelvoudig gevuld.

Tijdens de Kraanwaterdag stond het belang van kraanwater centraal. De leerlingen kregen ook les over het maken van kraanwater en uitleg over de reden dat kraanwater zo’n gezonde dorstlesser is en waarom je er zuinig mee moet omgaan. Mascotte Druppie was aanwezig om o.a. douchetimers uit te delen in alle klassen, dit helpt om een beperkte tijd aan te douchen.

“Dunea vindt het van groot belang dat kinderen op school genoeg kraanwater drinken en ook weten wáárom het drinken van water goed voor je is. Daarom openen we niet alleen een watertappunt in de speeltuin maar geven we ook gastlessen. Samen met een duinwachter vertellen we de kinderen alles over hoe essentieel water is, zeker als je sport en beweegt. Bovendien is voldoende water drinken belangrijk voor de concentratie, het vermindert de kans op hoofdpijn en verbetert de schoolprestaties. Met deze kennis hopen wij dat de leerlingen nog vaker kiezen voor het drinken van een glaasje duurzaam kraanwater.” – Karin van de Burgwal, projectleider educatie bij Dunea.

“De gemeente Leidschendam-Voorburg  is een JOGG-gemeente: gezonde jeugd, gezonde toekomst. De beschikbaarheid van schoon drinkwater helpt om extra water te drinken en geen suikerrijke dranken.” – Miriam Blom, JOGG-regisseur, werkzaam bij SenW.

Het tappunt is tot stand gekomen op initiatief van de bewoners, Petra Oliehoek van Es, Dania Hilgersom-Switzar en haar vader en de inzet van de JOGG-regisseur – Miriam Blom van SenW. De watertap is geplaatst door Dunea en gefinancierd door Vlietwensen, Het Ravensteyn Fonds, Fonds 1818 en het Koepelfonds.