Probeer een sport uit tijdens de Nationale Sportweek

Nieuwsbericht - 9 september 2022

Van 16 t/m 25 september staat sport centraal in heel Nederland tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek, de gemeente Leidschendam-Voorburg doet ook mee. SenW organiseert in samenwerking met de gemeente, sportaanbieders, CreActief 55+ en deelnemende scholen verschillende sportieve activiteiten. Het doel is om zo veel mogelijk mensen te inspireren om een leven lang te genieten van plezier van sport en lekker te bewegen. De Nationale Sportweek geeft het startschot voor een nieuw sport seizoen onder het motto “Sport doet iets met je”.

SenW wil tijdens de Nationale Sportweek de nadruk leggen op de promotie van de Sport en Cultuurkaart. Dit is een online platform waarmee je op een laagdrempelig manier sporten kunt uit proberen, het aanbod is divers en voor alle leeftijden. Kijk op www.sportencultuurkaart.net voor meer informatie. Je kunt bij ‘Sport uitproberen‘ kijken wat het sportieve aanbod is in de gemeente en je aanmelden voor gratis proeflessen. Bij ‘Sport evenementen’ kun je zien welke sportieve activiteiten er op de agenda staan en je opgeven. Er zijn 54 sportaanbieders en is er keuze uit 102 activiteiten. Let op: het webadres op de flyer van de Nationale Sportweek die vorige week is verspreid bevat het verkeerde adres. Het hierboven genoemde adres is het juiste adres.

Naast het promoten van de Sport en Cultuurkaart zijn er deze week nog extra activiteiten voor inwoners en workshops speciaal voor trainers, coaches, kader- en bestuursleden van sportverenigingen.

Bij de 10@10 Challenge, op woensdag 21 september, ontdekken kinderen in 10 minuten 10 verschillende sporten met bekende Nederlandse topsporters van TeamNL. De Challenge is voor leraren makkelijk uit te voeren en de kinderen kunnen in het klaslokaal meedoen, zo zijn ze even lekker in beweging. Leraren gaan naar de URL van de Challenge en het YouTube filmpje doet de rest. Meer info: www.nocnsf.nl/nationale-sportweek/help-mee/doe-mee-als-school.

Voor actieve 55-plussers is er op vrijdag 23 september weer een nieuwe editie van Nostalgie langs de vliet, een actieve wandeling die dit keer in de omgeven van Stompwijk wordt georganiseerd. Deelnemers kunnen kiezen uit twee wandelingen, een kortere en een langere variant. De kortere wandeling van ca. 5 km gaat over grotendeels verhard terrein en duurt iets meer dan een uur. De langere variant van ca. 7,5 km gaat grotendeels over onverhard terrein en duurt ongeveer 2 uur. Er zijn twee starttijden, om 13.00 uur start de wandeling van 7,5 kilometer en om 13.30 uur start de wandeling van 5 kilometer.

Speciaal voor sportverenigingen zijn er twee interactieve workshops. Op 19 september is er voor bestuursleden ‘Is jouw Club klaar voor de toekomst?!’. Een goed functionerende sportclub is te herkennen aan een ‘kloppend hart’. Het bestuur van de club, aangevuld met commissies, actieve leden en betrokkenen, vormen gezamenlijk dit kloppend hart. Zij zijn in staat om de stip op de horizon te bepalen, bijbehorende ambities te formuleren en hier vervolgens ook uitvoering aan te geven. Dit kan door draagvlak te creëren, leden in beweging te krijgen en taken te verdelen. De kunst is om de elementen van de gouden driehoek (sportaanbod – accommodatie – kader) goed in balans te hebben en vandaaruit keuzes voor de toekomst te maken. We gaan in gesprek met collega bestuurders over wat er speelt in jouw club, hoe je continuïteit van de club kunt waarborgen en daarmee de club leidt naar een gezonde toekomst.

Op 21 en 28 september is er voor trainers en coaches de workshop ‘Verminder blessures en ontwikkel meer complete sporters met het Athletic Skills Model (ASM)’. Je krijgt een korte introductie over het ontstaan van het ‘atletische vaardigheden model’, de achterliggende visie, de wetenschappelijke onderbouwing, de mogelijke toepassingen en implementatiemogelijkheden voor jouw doelgroep. Vervolgens gaan we direct aan de slag door dit in de praktijk te brengen. Dit model heeft een unieke structuur in veelzijdigheid via Adaptieve Training en Multisporten. Oplossingen van de ene sport worden bewust en onbewust overgenomen in de andere sport. Hierdoor ontstaan positieve transfers op technisch, tactisch, conditioneel, strategisch en mentaal gebied.

Deelname voor alle activiteiten is gratis en aanmelden kan via: www.sportencultuurkaart.net/sport-evenementen.