Taalstage

Tijdens een taalstage verbeteren deelnemers door middel van een werkervaringsplek en vrijwilligerswerk hun taalvaardigheden. Het werken aan de taalvaardigheden van de deelnemende statushouders helpt om stapjes voorwaarts te zetten met de integratie en participatie. Door de taalstages worden statushouders geactiveerd. Actief gebruik van taal zorgt ervoor dat de taal beter ontwikkelt en gebruikt wordt.

Ervaring leert bovendien dat statushouders zeer gemotiveerd zijn om hun taal te verbeteren. Taalstages zijn daardoor in Den Haag (Samenhaags) een geslaagd initiatief. Naast de mogelijkheid om deel te nemen aan de taalstage kijken wij ook systeemgericht. Zo worden mogelijke andere oorzaken die in de weg staan van het leren van de taal of participeren gesignaleerd en wordt er samen met de deelnemer gekeken naar oplossingen.

Hiermee slaan wij een brug richting de duale trajecten in de inburgeringswet van 2021. Gedurende 2020 kan de begeleidingsmethodiek verder ontwikkeld worden en aansluiting gezocht worden bij diverse initiatieven rond statushouders in de gemeente, zodat een dagprogramma ontstaat.

De stage

Tijdens de startfase van de taalstage wordt de stagiair intensief begeleid door de taalbegeleider. Er worden concrete leerdoelen geformuleerd. Aan de hand van de leerdoelen wordt de taal/werkervaring verder ingericht. De deelnemer gaat drie maanden,  verdeeld over maximaal drie dagdelen, taalwerkervaring lopen bij SenW. De deelnemer volgt daarnaast extra taalles, gebruikmakend van het uitgebreide aanbod in Leidschendam-Voorburg.

De deelnemer zal door een professional en een vrijwilliger begeleid worden om de taken die hij/zij gaat uitvoeren tijdens de taalwerkervaring eigen te maken. De begeleiding op het gebied van taal zal na de intake op maat aangeboden worden. In week 12 wordt beoordeeld door de taalbegeleider in overleg met de taalschool of er verlenging nodig is. 

   

  Agenda Sport en Cultuur

  Geen evenementen gevonden!

  Een gezellige plek waar moeders bij elkaar komen

  Cuddle en Care is een project om sociaal contact voor jonge moeders te ondersteunen.

  Je bent niet alleen

  Cuddle & Care biedt een gezellige plek waar beginnende moeders bij elkaar kunnen komen. Er kan veel op je afkomen als je moeder wordt of bent, zeker als je op jonge leeftijd moeder wordt. Tijdens de Cuddle en Care samenkomst kun je praten met andere moeders en je ervaringen delen.

  Professionele ondersteuning

  Er is begeleiding van een professional die je kan helpen bij o.a. financiële zaken en dingen als hechting. Je kunt ook andere vragen stellen.

  Waneer en waar

  • Elke maandag - start 13 mei 2024
  • 10.30 - 12.00 uur (inloop vanaf 10.15 uur)
  • Spel en Opvoedpunt - IKC de Waterlelie - Prinsenhof 4 Leidschendam