Taalstage
Tijdens een taalstage verbeteren deelnemers door middel van een werkervaringsplek en vrijwilligerswerk hun taalvaardigheden. Het werken aan de taalvaardigheden van de deelnemende statushouders helpt om stapjes voorwaarts te zetten met de integratie en participatie. Door de taalstages worden statushouders geactiveerd. Actief gebruik van taal zorgt ervoor dat de taal beter ontwikkelt en gebruikt wordt.
Ervaring leert bovendien dat statushouders zeer gemotiveerd zijn om hun taal te verbeteren. Taalstages zijn daardoor in Den Haag (Samenhaags) een geslaagd initiatief. Naast de mogelijkheid om deel te nemen aan de taalstage kijken wij ook systeemgericht. Zo worden mogelijke andere oorzaken die in de weg staan van het leren van de taal of participeren gesignaleerd en wordt er samen met de deelnemer gekeken naar oplossingen.
Hiermee slaan wij een brug richting de duale trajecten in de inburgeringswet van 2021. Gedurende 2020 kan de begeleidingsmethodiek verder ontwikkeld worden en aansluiting gezocht worden bij diverse initiatieven rond statushouders in de gemeente, zodat een dagprogramma ontstaat.
De stage
Tijdens de startfase van de taalstage wordt de stagiair intensief begeleid door de taalbegeleider. Er worden concrete leerdoelen geformuleerd. Aan de hand van de leerdoelen wordt de taal/werkervaring verder ingericht. De deelnemer gaat drie maanden, verdeeld over maximaal drie dagdelen, taalwerkervaring lopen bij SenW. De deelnemer volgt daarnaast extra taalles, gebruikmakend van het uitgebreide aanbod in Leidschendam-Voorburg.
De deelnemer zal door een professional en een vrijwilliger begeleid worden om de taken die hij/zij gaat uitvoeren tijdens de taalwerkervaring eigen te maken. De begeleiding op het gebied van taal zal na de intake op maat aangeboden worden. In week 12 wordt beoordeeld door de taalbegeleider in overleg met de taalschool of er verlenging nodig is.