Valpreventie

Met valpreventie willen we ouderen helpen om voorbereid te zijn op de toekomst en stevig in hun schoen te staan. Iedere dag belanden er 282 ouderen (65-plus) op de spoedeisende hulp door een valongeval. We willen met voorlichting en training en activiteiten ouderen bewust maken van de risico’s en stimuleren om zelf proactief te bewegen.

Informatie voor u als oudere

Iedereen wil zo lang mogelijk gezond en zelfstandig blijven, zodat u kunt blijven genieten van wat voor jou belangrijk is. Een val kan dit plotseling veranderen, zelfs als u nog fit en krachtig bent.

Wist u dat er jaarlijks elke 5 minuten een 65-plusser op de spoedeisende hulp terecht komt door een val. De gevolgen van een val hebben veel impact op de kwaliteit van leven en kan vervelende gevolgen hebben, ook voor de zorgkosten heeft het een negatieve uitwerking. Gelukkig kunt u zelf veel doen om een val te voorkomen. Bijvoorbeeld door uw spieren en evenwicht te trainen. Ook gezond eten en regelmatig uw ogen laten controleren is belangrijk. Zo kunt u de dagelijkse dingen blijven doen, zoals boodschappen doen en vrienden/familie bezoeken.

Hulpmiddelen en ondersteuning bij valpreventie

 

Hoe Sterk sta ik? Doe de test

Wat is uw valrisico? Test het eenvoudig en snel en ontdek wat u kunt doen om zo lang mogelijk sterk te blijven.

Voorkom vallen

Wist u dat vallen vaak thuis gebeurt? Dit heeft soms vervelende gevolgen. Met deze tips blijft u veilig op de been. Wat doe u al om een val te voorkomen?

Tips: zo voorkom je een val

Beweegcoach

Wilt u meer bewegen, maar weerhoudt geldgebrek, vervoer of misschien iets anders u om bij een sport- of beweeg les binnen te lopen? De beweegcoach denkt graag met u mee en is op de hoogte van het aanbod aan beweegactiviteiten. Bel 070 2054750 (optie 5) of mail .

“Ik STA voor gezond, actief en zelfstandig!” Op zoek naar een leuke activiteit? De beweegcoach staat voor u klaar!

Aanbod Sport en Cultuurkaart

De Sport en Cultuurkaart is een website waar u een uitgebreid overzicht vindt met het sportieve en culturele aanbod in de gemeente Leidschendam-Voorburg.

U kunt zich via deze website aanmelden voor verschillende sportieve en culturele activiteiten. Er worden tal van activiteiten georganiseerd, waar u vaak gratis of tegen een kleine vergoeding aan mee kunt doen.

U kunt ook zien welke sporten u kunt doen in de gemeente met een compleet overzicht van alle spotverenigingen. Je kunt zoeken op leeftijd, op soort sport en op sportvereniging. Als u iets heeft gevonden wat u leuk lijkt, dan kun u zich opgeven voor een gratis proefles of training. De vereniging neemt dan contact met u op een nodigt u uit.

Er worden veel activiteiten speciaal voor 55-plussers georganiseerd, zoals de Sport en Cultuurproeverij en Nostalgie langs de Vliet, dit is een wandeling die sport en cultuur combineert. Veel sportverenigingen bieden veel mogelijkheden voor de oudere doelgroep om te sporten. Er is nog veel mogelijk! Dit is ook flink gepromoot met de ‘Wij doen het ook’ campagne in de gemeente.

Informatie voor professionals

Voor ouderen in Leidschendam-Voorburg hebben we de ketenaanpak valpreventie opgezet. Meerdere partijen werken samen om hulp te bieden. Met deze aanpak proberen we zo veel mogelijk (thuis wonende) ouderen te bereiken, inzicht te krijgen in het risico, interventies aan te bieden op risiconiveau en uiteindelijk structurele hulp te bieden. 

Valpreventieve beweeginterventies

Voor ouderen met een verhoogd valrisico zijn drie valpreventieve beweeginterventies erkend door
het RIVM: Vallen Verleden Tijd, In Balans en Otago.

  • Vallen Verleden Tijd
    Training mbv een hindernisbaan, spelvormen en leren van valtechnieken
  • In Balans
    Voorlichting en beweegoefeningen gebaseerd op Tai Chi
  • Otago
    Oefenprogramma ter verbetering van spierkracht en balans

Hier vind je meer informatie over deze drie beweeginterventies

 

Ketenaanpak in fases

De ketenaanpak voor valpreventie is vooral gericht op thuiswonende ouderen van 65 jaar of ouder met een verhoogd valrisico. Overkoepelend aan de ketenaanpak wordt ‘Gezond en Actief leven’ als uitgangspunt gehanteerd.

Dit houdt in dat gezond en actief leven als ultieme preventieve aanpak wordt gezien, ook voor inwoners onder de 65 jaar. Om deze reden is de eerste fase Gezond en Actief Blijven genoemd.

De verschillende fases zijn:

  • Stap 0: Gezond en Actief Blijven
  • Stap 1: Opsporen
  • Stap 2: Risico beoordelen
  • Stap 3: Aanpakken
  • Stap 4: Stabiliseren
  • Stap 5: Nazorgen

 

Joyce

Tessa van der Linden

Contactpersoon Valpreventie

M:
T: 06– 142 433 72