Rapworkshop in Prinsenhof Leidschendam

Nieuwsbericht - 7 juni 2021
Autobranden, hangjongeren en overlast. Dat is voor veel mensen het beeld van de Leidschendamse wijk Prinsenhof. Onterecht, vinden jongeren en jeugdwerkers. In een rapworkshop vertellen de jongeren uit de wijk hun eigen verhaal over hun buurt.

 

Op praten met de media zitten niet alle jongeren in de wijk te wachten. Als de Omroep West-verslaggever met haar camera verschijnt, willen velen niet herkenbaar in beeld. ‘Je weet het nooit met journalisten’, zegt er eentje. De jongeren zijn gewend dat de media veel negatiefs te melden hebben over hun geliefde buurt.

Voor de rapworkshop is wel veel animo. De jongeren komen trouw iedere week naar een kleurrijk geverfde keet, middenin het groen van de wijk. Onder begeleiding van jeugdwerkers en een rapper leren de jongeren teksten te maken ‘op de flow’. Die teksten gaan vaak over de dingen waar ze in het dagelijks leven moeilijk de woorden voor kunnen vinden.

 

Bekijk het videoverslag hier

Geen slechte buurt

‘Maak nou gewoon je eigen verhaal’, zegt Mekki, de rapper die de groep les geeft. ‘Dat is goed genoeg. En ga niet lopen rappen over: ik ga je klappen, ik ga je schieten en ik ga je neersteken.’ Deelnemer Willy heeft de smaak te pakken. Met veel enthousiasme maakt hij teksten over zijn buurt. ‘Ik was born in the hood en we komen van niet. Mijn jongens die zijn strijders’, rapt hij. Willy heeft niets dan positiefs te melden over het wonen in Prinsenhof. ‘Het is een supergoede buurt. Het is fijn hier.’ Ook is hij blij met de kansen die hij krijgt van de jeugdwerkers. ‘Ik zie ook jongeren en die kunnen zoiets, wat wij nu doen, nooit doen.’

Aothmen Benjadi, de jongerenwerker die met het idee voor de workshop kwam, moedigt de jongeren aan om verder te denken dan vandaag. Hij helpt ze om mogelijkheden te zien. ‘Deze jongeren krijgen niet altijd de kansen die zij verdienen. Met deze rapworkshop leren ze creatief te zijn. Door te rappen kunnen ze ook gevoelens uiten waar ze normaal gesproken geen woorden voor hebben. Ik zie dat het ze goed doet.’

Aothmen en zijn collega’s doen veel projecten met de jongeren. ‘We helpen bijvoorbeeld bij een soepproject, waarbij eenzame mensen soep afgeleverd krijgen aan de deur. Ook hebben we met de Ramadan pakketten uitgedeeld.’ Van die negatieve reputatie van de wijk merkt Aothmen in zijn werk niet veel. ‘Sinds Hart van Nederland berichtte over de autobranden die er waren in de wijk, is dat negatieve beeld ontstaan. Maar ik zie vooral heel veel positiefs. Er is veel saamhorigheid. Mensen kennen elkaar en letten op een positieve manier op elkaar.’

 

Bryan is trotse inwoner van de Prinsenhof (foto: Omroep West)

 

Bryan woont in de wijk Prinsenhof, samen met zijn moeder. Hij is een van de jongeren die wel open wil praten. ‘Ik woon graag in deze wijk. Natuurlijk is er overal weleens wat, maar ik voel me goed hier. Het rappen is voor mij een uitlaatklep. Ik kan dan dingen verwerken die ik heb meegemaakt. Dingen met de politie en met instanties.’ Veel van de jongeren hopen later ook hun brood te verdienen als rapper. Voetballer of een andere vorm van topsport zijn ook in trek.

Prinsenhof is veel in het nieuws geweest om de autobranden die er waren. In vergelijking met andere buurten in Leidschendam-Voorburg, wonen er veel eenoudergezinnen en leven veel families onder de armoedegrens. De gemeente kondigde recent aan om met een versterkingsprogramma te komen, om de kwetsbare wijk te versterken. De gemeente ziet dat de al bestaande kwetsbaarheden in coronatijd zijn verergerd.