‘Regel je shit’ checklist 18+

Rond je 18e verjaardag ontvang je een brief van de gemeente met een handige checklist van dingen die je
moet
regelen nu je volwassen bent geworden. 

Onze jongerenwerkers kunnen je hierbij helpen. Het Jongeren Advies Punt – JAP – is er om je vragen te beantwoorden
en je op weg te helpen. 

Regel je shit

Achttien worden is te gek! Je bent volwassen! Je bent vanaf dan ook verantwoordelijk voor jezelf en je financiën. Om te zorgen dat je niet in de financiële penarie raakt hebben wij deze checklist voor je opgesteld met belangrijke zaken die je nu zelf moet regelen. Hang hem op en streep af wat je gedaan hebt.

Kom je er niet uit? Vraag dan hulp aan mensen om je heen of neem contact op met het Jongeren Advies Punt.
Het JAP is te bereiken via telefoon en whatsapp: 06 – 280 577 03, mail: en DM: @jongerenwerk_senwlv.

Meer informatie is ook te vinden op: startpuntgeldzaken.nl/leidschendam-voorburg.

Check de checklist hieronder.

Je kunt hem ook bekijken en downloaden.

 

☑️ Checklist 18+

DigiD aanvragen

DigiD is een persoonlijke code. Hiermee plaats je een ‘digitale handtekening’. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van studie- financiering. Je vraagt een DigiD gratis aan op digid.nl. Met DigiD kun je ook jouw digitale post van de overheid ontvangen via mijnoverheid.nl.

Administratie

Post afhandelen, rekeningen op tijd betalen en een duidelijk overzicht hebben van inkomsten en uitgaven is erg belangrijk. Het bijhouden van een kasboekje kan daarbij helpen. Meer informatie vind je op nibud.nl.

Studenten OV aanvragen

Met een OV-pas kun je als student gratis of met korting reizen. Ga voor meer informatie naar duo.nl.

Studiefinanciering of tegemoetkoming scholieren aanvragen

Studiefinanciering kun je aanvragen als je een voltijdopleiding gaat volgen aan het mbo, hbo of de universiteit. Word je 18 en zit je op het vmbo, havo of vwo? Vraag dan de tegemoetkoming scholieren aan. Ga met je DigiD naar duo.nl.

Zorgtoeslag aanvragen

Zorgtoeslag is een maandelijkse bijdrage van de Belastingdienst. Hiermee kun je een deel van jouw zorgverzekering betalen. Vraag dit met je DigiD aan op mijn.toeslagen.nl.

Geld verdienen

Alles over het vinden van een bijbaantje en leuke tips over geld verdienen kun je lezen op moneyfit.nl.

Verzekeringen afsluiten

  • Zorgverzekering:
    Vanaf je 18e moet je verplicht een eigen zorgverzekering afsluiten. Ga voor meer informatie naar independer.nl
  • Aansprakelijkheidsverzekering:
    Niet verplicht, maar wel verstandig. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je aan (de spullen van) anderen toebrengt. Ga voor meer informatie naar consumentenbond.nl
  • Inboedelverzekering:
    Niet verplicht, maar wel aan te raden als je op jezelf gaat wonen. Hiermee verzeker je spullen in huis tegen schade en diefstal

Inschrijven voor een woning

Wil je op jezelf gaan wonen? De wachtlijst voor een woning is lang. Schrijf je nu alvast in voor een woning in regio Haaglanden. Ga voor meer informatie naar woonnet-haaglanden.nlMogelijk heb je recht op huurtoeslag. Huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurkosten. Meer informatie vind je op mijn.toeslagen.nl.

Studentenrekening openen

Voor studiefinanciering, salaris, toeslagen, etc. is het noodzakelijk dat je een rekeningnummer hebt. Ga voor meer informatie naar bankenvergelijking.nl.

Krijg je nu jeugdhulp?

Als je 18 jaar wordt, stopt in principe de jeugdhulp die je krijgt. Het kan zo zijn dat je geen hulp meer wilt of nodig hebt. Wil je juist wel hulp?

Ga met je hulpverlener in gesprek over hoe de hulp vanaf je 18e wordt geregeld. Of bel naar de gemeente op telefoonnummer 14 070.

Agenda Jongerenwerk

Geen evenementen gevonden!