Samenwerkingspartners Goed Bezig! bevestigen inzet voor een gezonde omgeving

Nieuwsbericht - 29 juni 2020

De Gemeente Leidschendam-Voorburg, Sport en Welzijn, Sportfondsen, Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West, Kinderopvang Vlietkinderen, GGD Haaglanden, leefstijlprogramma KiXs, Prima Voeding Junior en Catering van Leeuwen ondertekenden op donderdag 25 juni 2020 de plechtige belofte (pledge) “It takes a village to raise a child”. Deze belofte onderschrijft het belang van de Goed Bezig! aanpak in Leidschendam-Voorburg. Samen zetten de partners zich in om meer dan 89% van de kinderen op een gezond gewicht te krijgen in de gemeente. Diëtiste Liesbeth Smit: “Op onze spreekuren en tijdens onze voorlichtingen helpen we kinderen op een speelse manier naar gezonde voedingsgewoonten, levenslang”.

Gezonde omgeving
Sinds de start van de JOGG-aanpak drie jaar geleden zijn er diverse initiatieven geweest ten gunste van een gezonde omgeving voor de jeugd, zoals het plaatsen van extra waterpompen en de introductie van water drinken op enkele basisscholen. Ook werd het buitenspelen gestimuleerd door een Buitenspeeldag te organiseren en ook op de Avond4daagsen was Goed Bezig! aanwezig. Dit officiële moment bevestigt de samenwerking en luidt de komende vijf jaar in! Wethouder Stemerdink: “Meer dan 89% van de kinderen in Leidschendam-Voorburg is op gezond gewicht. Dat is het hoofddoel van de JOGG-aanpak. Daarvoor maken we onder de noemer ‘Goed Bezig!’ ouders én kinderen bewust van het belang van gezond eten en bewegen. Fantastisch dat deze organisaties vandaag hun handtekening hebben gezet onder dit doel. En aangeven dat ze graag een actieve bijdrage willen leveren. De JOGG- aanpak kun je niet alleen, dat doe je met elkaar. Alleen zo doen we recht aan het JOGG-motto van de komende jaren: “It takes a village to raise a child.” Sport en Welzijn manager Peter van den Berg heeft ook getekend: “We zorgen dat we tijdens de activiteiten van de buurtcoaches met kinderen een gezonde omgeving hebben. Er is bijvoorbeeld altijd water beschikbaar”.

Informatieblad
Naast het ondertekenen van de belofte is er een informatieblad gepresenteerd. Hierop staan doelen die Goed Bezig! in de afgelopen drie jaar heeft behaald, zoals een daling van 10% op het percentage van kinderen met overgewicht in heel Leidschendam-Voorburg. Ook staan hier de doelen voor de komende vijf jaar op. De negen partners willen allemaal bijdragen aan een Gezonde Jeugd, een gezonde toekomst. Iedere partner doet dat op een unieke manier binnen zijn omgeving. Kinderopvang manager Patricia Geers: “Bij Vlietkinderen vinden wij gezonde, gevarieerde voeding en lekker bewegen heel belangrijk. We letten bij voeding zeker ook op zout, verkeerde vetten, suikers en we drinken vooral water of (lauwe) thee met de kinderen. We zijn veel buiten met de kinderen en bieden ook sportactiviteiten aan, voor groot en klein, peuteryoga is bijvoorbeeld heel populair bij de peuters!”.

Andere partners
Daarnaast werkt Goed bezig! ook al prettig samen met de lokale media, enkele basis- en middelbare scholen, welzijnsorganisatie Woej, supermarkten en diverse beweegaanbieders. Ook zij leveren een belangrijk aandeel in de ontwikkeling van de gezonde omgeving voor kinderen van 0-19 jaar! Mocht u zich ook willen inzetten voor Gezonde omgeving voor de jeugd kunt u contact opnemen met .