Verenigingsondersteuning

SenW ondersteunt sportverenigingen in Leidschendam-Voorburg op verschillende vlakken. Bijvoorbeeld door leerzame bijeenkomsten te organiseren of door initiatieven te ondersteunen waarvan een vereniging tot bloei en het ledenaantal groeit.

Team Verenigingsondersteuning

Met ons team van Verenigingsondersteuners helpen wij sportverenigingen in Leidschendam-Voorburg met veel plezier, enthousiasme en betrokkenheid. Onze aanpak is vraaggericht met als doel om vrijwilligers van sportverenigingen zo goed mogelijk van dienst te zijn bij het reilen en zeilen van de club. We zijn een vraagbaak en inspirator op het gebied van besturen, vrijwilligers, veiligheid, sport aanbod, kwaliteit van trainingen en leden behoud en/of uitbreiding. Wij zijn onderdeel van de Kopgroep Sport en Bewegen en nemen deel aan het Lokaal Sportakkoord en het Lokaal Preventieakkoord.

Heb je vragen voor ons, over wat wij doen en wat we voor jouw vereniging kunnen betekenen? Mail dan naar , dan nemen we contact met je op.

Doelstellingen Verenigingsondersteuning

Hoofddoelstellingen

Wij willen ervoor zorgen dat er binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg een brede verscheidenheid is aan vitale sportverenigingen* zodat alle inwoners op een laagdrempelige en goedkope manier kunnen sporten. Waarbij sportverenigingen voldoende aandacht hebben voor hun maatschappelijke rol.

*Een vitale sportvereniging heeft een gezonde financiële situatie, een goed vrijwilligersbeleid, voldoende en competent kader, een goede ledenopbouw en een duidelijke visie en missie. Daarnaast is sfeer en betrokkenheid een zeer belangrijk element.

Subdoelstellingen

Naast bovenstaande ambitie willen we ervoor zorgen dat:

 1. Sportverenigingen/bestuurders hebben kennis over de middelen die zij kunnen inzetten om een vitale en moderne vereniging te worden of zijn
 2. Sportverenigingen/bestuurders hebben aandacht voor inclusief sporten
 3. Stimuleren van het optimaal gebruik maken van accommodaties

Verenigingsontwikkeling

Verenigingsondersteuning is er voor de sportverenigingen in Leidschendam-Voorburg. Middels maatwerk zetten wij ons in om verenigingen vitaal en krachtig te krijgen en te houden.

Kan jou vereniging hulp gebruiken bij het verder ontwikkelen van de vereniging? We kijken mee hoe we de vereniging kunnen versterken op bestuursniveau, op het gebied van beleid, qua structuur en andere verenigingsvraagstukken.

Heeft jouw vereniging een beleidsplan? Is er een duidelijke strategie die jullie volgen? Weten jullie wat de vereniging, oftewel de leden en het kader, willen voor de club? Is er een duidelijke organisatiestructuur? Of willen jullie een andere weg inslaan, bijvoorbeeld met andere vormen van lidmaatschap?

Ledenwerving

Het is belangrijk voor de vitaliteit van een sportvereniging om voldoende leden en ook jonge leden te hebben. Jeugd zorgt voor een goede ledenopbouw. Soms heeft een vereniging leden nodig voor een nieuw aanbod binnen de vereniging vanuit een bepaalde doelgroep. Als je een duidelijk hebt voor welke doelgroep extra leden nodig zijn, kan je een plan van aanpak maken. Soms gaat het om bekendheid met de sport of een nieuw onderdeel van de sport en soms betreft het bekendheid voor de vereniging. Je kunt gebruik maken van flyers, maar denk ook eens aan de volgende mogelijkheden:

 • Open dag voor nieuwe leden van de doelgroep
 • Open toernooi voor familieleden, vrienden en buren van leden
 • Sluit aan bij één van onze activiteiten, waar veel kinderen komen; bijvoorbeeld de Sport-In, de Schoolsport Olympiade, Buitenspeeldagen
 • Sluit aan bij het Brede schoolaanbod van onze buurtcoaches
 • Stuur een persbericht naar de redactie van lokale media. Hier vind je tips
 • Sluit aan bij de Sport en Cultuurkaart. Nieuwe leden kunnen inschrijven voor gratis proeflessen en wij zorgen voor promotie, o.a. via onze sociale media en tijdens de Nationale Sportweek

 

Vrijwilligersbeleid

Vrijwilligers zijn de stuwende krachten van sportverenigingen. Verenigingsondersteuning heeft diverse tips en methodes om vrijwilligers te werven en enthousiasmeren. Wij organiseren verschillende trainingen die gefinancierd kunnen worden uit het Lokaal Sportakkoord. Ook kan één van onze verenigingsondersteuners langs komen om een sessie creatief denken te geven volgens de methode van Start2Create met het bestuur of de vrijwilligerscommissie.

Tips:

 • Stel een vrijwilligerscoördinator aan die deze taak gaat oppakken
 • Start met het maken van goede omschrijvingen van de diverse taken
 • Verdeel de taken in kleine onderdelen; vele handen maken licht werk
 • Persoonlijke aanpak werkt het best
 • Start met de werving van de ouders zodra de kinderen ingeschreven zijn
 • Zoek een geautomatiseerde ondersteuning van de werkzaamheden, bijvoorbeeld Taakie of Sportlink

Wil je meer informatie?  Vraag het aan jouw verenigingsondersteuner.

 

 

Sport en Cultuurkaart

Op sportencultuurkaart.net komt het sportieve en culturele aanbod uit de gemeente samen. De Sport en Cultuurkaart is een middel waarmee bewoners op een makkelijke en laagdrempelige manier sportieve en culturele activiteiten kunnen vinden en hieraan kunnen deelnemen. Inwoners uit de gemeente kunnen hier o.a. gratis een nieuwe sport uitproberen. Ook biedt het platform (sport) aanbieders de mogelijkheid om informatie te delen en in contact te komen met mogelijke leden en/of deelnemers van activiteiten.
Je kunt extra promotie maken voor jouw sport en je vereniging door jouw club aan te melden. Klik op ‘aanbieder worden‘ en op ‘wordt ook sportaanbieder’. Deelname is gratis. Je hoeft als vereniging alleen minimaal één gratis proefles aan te bieden aan mogelijke nieuwe leden. Er zijn al veel verenigingen aangesloten en we ontvangen regelmatig proeflesverzoeken.

Organiseer je een open-dag of een open-training of organiseer je een vakantieactiviteit? Maak hier dan gratis promotie voor op we website van Sport en Cultuurkaart. Ga naar sportenculuurkaart.net en klik op ‘sportevenement aanmelden‘. Jouw evenement is dan te zien op de sportevenementen pagina. We posten hem ook op de Instagram pagina van de Sport en Cultuurkaart. 

Helpdesk

De Helpdesk Verenigingsondersteuning is een speciale vraagbaak voor sportverenigingen in Leidschendam-Voorburg. Vrijwilligers van sport- en beweegaanbieders kunnen hier al hun vragen stellen over zaken zoals ledenwerving, vrijwilligersbeleid of sponsoring.

Sportnetwerkcafé

SenW organiseert tweemaal per jaar een Sportnetwerkcafé. Dit is toegankelijk voor alle sportverenigingen in gemeente Leidschendam-Voorburg. Op deze avond komen de verenigingen en andere sport- en beweegpartijen samen om het verenigingsleven te bespreken en versterken.

Nieuwsbrief

Wil je als vrijwilliger via onze nieuwsbrief op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws omtrent verenigingsondersteuning? 

* Verplichte velden

Agenda Sport en Cultuur

Geen evenementen gevonden!