Feesttentoonstelling Bloeiend Duivenvoorde

Kasteel Duivenvoorde viert vanaf 14 april het 200-jarig bestaan van het Mauritshuis als museum met een tentoonstelling.

De tentoonstelling Bloeiend Duivenvoorde vertelt het verhaal van Johan Steengracht van Oostcapelle, de eerste directeur van het Mauritshuis, aan de hand van brieven, tekeningen en zijn grote verzameling boeken over het Mauritshuis. Daaronder de door Steengracht zelf geschreven allereerste catalogus van het museum en vele gravures van de toenmalige schilderijencollectie. Steengracht behoorde tot de familie die kasteel en landgoed Duivenvoorde bezat.

Dit jaar staat Duivenvoorde in het teken van bloemen. Duivenvoorde sluit daarmee aan bij het 200-jarig bestaan van het Mauritshuis. Getoond worden vele hoogtepunten uit de bibliotheek, met boeken over de natuur, tuinkunst, bloemen, vlinders, vogels en kruiden. Zeer bijzonder en zeldzaam zijn de boeken van Maria Sybilla Merian (1647-1717), een kunstenares en onderzoeker die planten en insecten bestudeerde en daar schitterend gedetailleerde, gekleurde tekeningen van maakte. Een van de exemplaren, uit 1730, bevat met de hand ingekleurde platen van Surinaamse insecten, reptielen en planten. Ook worden de verschillende ‘herbaria’ tentoongesteld, waaronder van Cornelia van Nellesteyn, de echtgenote van Johan Steengracht. Zij verzamelde verschillende gedroogde planten en bloemen en voorzag ze van wetenschappelijke namen.

Duivenvoorde wordt omringd door een bijzonder Engels wandelpark. Deze Engelse kasteeltuinen werden rond 1840 aangelegd door tuinarchitect J.D. Zocher. Het park werd met liefde verzorgd en nauwkeurig onderhouden. Die taak lag drie generaties lang in handen van de tuinbazen Willem, Dirk en Willem Gerard Gussekloo en hun team tuinmannen die de siertuinen, de kassen en de moestuin met de meeste precisie bijhielden. In de tentoonstelling zal voor het eerst aandacht gegeven worden aan deze tuinbazen. Kasboeken, familiefoto’s, brieven en portretten worden getoond.

Bloemen en natuurmotieven komen overal terug in de collectie van Duivenvoorde: het destijds hypermoderne behang in de Blauwe Logeerkamer uit de jaren 1870, gedecoreerd met bamboestengels, vogels en insecten, maakt nog steeds deel uit van het interieurensemble van de historische ruimte. Maar Bloeiend Duivenvoorde toont ook diverse schitterende jurken, Japans en Chinees porselein en verschillende schitterende porseleinen serviezen, alle met bloem- en plantmotieven.

Tijdens de kasteelrondleiding Bloeiend Duivenvoorde hoort de bezoeker alle bijzondere verhalen van de tentoonstelling. Ook de tuinen krijgen dit jaar aandacht. Daarnaast is het kasteel te bezoeken met een audiotour.

Tickets zijn te boeken via www.kasteelduivenvoorde.nl/activiteiten/webshop-tickets/.

J   Klik hier om terug te gaan.