Open Monumentendag

Open Monumentendag vindt plaats op zaterdag 10 september 2022 met als thema: Duurzaamheid.

Open Monumentendag vindt plaats op zaterdag 10 september 2022 met als thema: Duurzaamheid. Tijdens deze dag openen vele monumenten hun deuren, waaronder het prachtige erfgoed in Huygenskwartier Voorburg.

Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land, zoals de Stichting Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg. Met dit evenement willen zij de aandacht voor de monumenten vergroten en het daarmee behouden voor een breed publiek. Het gaat om de monumenten en hun bijdrage aan de historie van de drie kernen van de gemeente Leidschendam-Voorburg (Leidschendam, Voorburg en Stompwijk).

Prachtige monumenten

In Leidschendam-Voorburg zijn bijna dertig monumenten te bezichtigen. In het Huygenskwartier is veel moois te ontdekken. Huygens’ Hofwijck, het idyllische buitenverblijf van Constantijn Huygens, de Oude Kerk met zijn prachtige kerkorgel en het carillon, met een toren die dateert uit het einde van de dertiende eeuw. En denk ook aan Huygens’ Swaensteyn, hét huis voor de geschiedenis, kunst en cultuur van Voorburg en Leidschendam. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in Huygenskwartier Voorburg. Of bekijk het poortgebouw van de Algemene Begraafplaats aan de Parkweg, waarvan het centrale deel in 1874 is gebouwd in een aan het Neo-Klassicisme verwante bouwstijl. En kijk ook eens omhoog, naar de gevels van de pittoreske panden in Huygenskwartier Voorburg.

Rijke historie

Dat er vele monumenten in Voorburg zijn, is te danken aan de rijke historie. Voorburg ligt op een oude duinenrij of strandwal die parallel loopt aan de Noordzeekust en waar al sinds ca. 2700 v.Chr. mensen wonen, zo blijkt uit archeologische vondsten. Bewoning is ook aangetoond in de Bronstijd en de Late IJzertijd, de periode voor en tijdens de Romeinse overheersing. Een stad dus die ruim 2.000 jaar oud is.

Wilt u al eerder op pad langs al het moois in Leidschendam-Voorburg?

Laat u verrassen met wandel- en fietsroutes ‘Schatten aan de Vliet’. Het boekje met de routes ‘Schatten aan de Vliet’ is verkrijgbaar bij de VVV in de Herenstraat Voorburg en bij de erfgoedpartners. Ook zijn de routes te vinden in de izi.TRAVEL-app. Frits Wester vertelt u hierin over de rijke historie.

Het gaat om zichtbaar erfgoed in de vorm van molens, zoals Houtzaagmolen De Salamander of Molen de Vlieger, monumenten, zoals het prachtige Huygens’ Hofwijck of het notarishuis in de Herenstraat waar nu Museum Swaensteyn en de VVV zijn gevestigd. Maar ook het sluiscomplex in Leidschendam of Park Arentsburgh waar resten van de Romeinse stad Forum Hadriani te vinden zijn. U loopt door de stadsparken en wandelt of fietst langs de Vliet. Intussen maakt u kennis met ‘onzichtbaar’ erfgoed, in de vorm van geschiedenis en verhalen.

Houd voor het programma van Open Monumentendag 2022 deze website en de socials van het Huygenskwartier in de gaten.

Kijk voor meer informatie over de wandel- en fietsroutes ‘Schatten aan de Vliet’ op de website van Huygens’ Swaensteyn.

Kijk voor een terugblik op Monumentendag 2021 op de website van Stichting Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg.

J   Klik hier om terug te gaan.

Locatie: Leidschendam Voorburg

 Alle leeftijden
 Leidschendam Voorburg
 Leidschendam Voorburg
Gemeente Leidschendam-Voorburg
10-09-2022