DAG VAN HET KASTEEL

In 2023 is het thema 'Upstairs/Downstairs' - Huygens Kwartier

Op de 'Dag van het Kasteel' (tweede pinksterdag) opent de Nederlandse Kastelenstichting samen met eigenaren en beheerders van kastelen de poorten van meer dan 80 buitenplaatsen en ruïnes voor het grote publiek. In 2023 is het thema 'Upstairs/Downstairs'.

Deze editie van Dag van het Kasteel staat in het teken van het personeel van kastelen en buitenplaatsen. Een kasteel kon vroeger niet bestaan zonder zijn personeel. Bij middeleeuwse kastelen waren koks, huisbewaarders, stalknechten en poortwachters bijvoorbeeld onmisbaar. Op latere buitenplaatsen waren zij ook onmisbaar, maar vond je bijvoorbeeld ook gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstboden, tuinmannen en uiteindelijk ook chauffeurs. Juist de verhalen van deze belangrijke personen zijn vaak door de geschiedenis heen verdwenen en vergeten. Daarom willen we deze mensen en hun werk dit jaar in de spotlight zetten!

Ook nu zijn kastelen en buitenplaatsen bijna onmogelijk te onderhouden zonder de hulp van vrijwilligers en personeel. Nu spelen echter ook de eigenaren van het gebouw vaak een belangrijke en actieve rol in het onderhouden van al deze prachtige oude gebouwen.

Op veel locaties zijn uitvoeringen van 'living history' te zien. Bovendien worden er her en der speciale exposities, muziek- of theateruitvoeringen georganiseerd. Overal zijn deskundige gidsen aanwezig om de bezoekers rond te leiden. De 'Dag van het Kasteel' biedt een uitgebreid en breed programma voor jong en oud. Een feestdag in Nedeland. Kijk voor deelnemende kastelen en landhuizen hier in de omgeving op de website van De Dag van het Kasteel.

Let op: er komen telkens deelnemers bij. Bij de vorige editie deden ook Huygens’ Hofwijck, Park Vreugd en Rust en Buitenplaats Middenburg mee.

J   Klik hier om terug te gaan.

Locatie: Huygens Kwartier

 Alle leeftijden
 Herenstraat
 2271 CJ Voorburg
Huygens Kwartier
29-05-2023