Informatieborden vertellen indrukwekkende geschiedenis Loozone

Leidschendam-Voorburg kent een rijke geschiedenis

Leidschendam-Voorburg kent een rijke geschiedenis. 1 van de plekken waar dit nu nog beter zichtbaar is, is de Loozone. 4 nieuwe informatieborden vertellen sinds kort meer over de historie van deze groene strook die Voorburg en Den Haag verbindt.

U heeft er misschien al eens doorheen gelopen of langs gefietst zonder te weten dat dit gebied zo heet. De Loozone is een ongeveer 3 kilometer lang groen gebied dat zich uitstrekt over de gemeente Den Haag en Voorburg. Het is onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen en verbindt de Vliet, ter hoogte van buitenplaats Vreugd en Rust, met het Haagse Bos bij paleis Huis ten Bosch.

Dit groene gebied is ooit ontstaan omdat één van de eigenaren van Vreugd en Rust de koepel van Huis ten Bosch in de verte wilde blijven zien en had afgedwongen dat er tussen Vreugd en Rust en Huis ten Bosch niet gebouwd mocht worden. Daarom is de Loozone ook bepalend geweest op de manier waarop Den Haag en Voorburg verder gegroeid zijn. Grote delen van deze zone zijn ingericht als park en de wijken zijn hier later omheen gebouwd. Deze groene strook is dus erg bepalend voor de inrichting van het gebied.

Geschiedenis

De nieuwe informatiepanelen die in de Loozone staan, vertellen over de geschiedenis van dit gebied. Over de prinsen van Oranje en andere bekende bewoners, de dierentuin die er heeft gezeten, de molen en hoe de stad om het gebied heen werd gebouwd.

In totaal zijn er 4 nieuwe panelen geplaatst. Deze staan op de Bezuidenhoutseweg, IJsclubweg, Nicolaas Beetslaan/Spinozalaan en op de Oosteinde/Rozenboomlaan in Park Vreugd en Rust.

Wethouder Marcel Belt (openbare ruimte) nam onlangs samen met de Haagse wethouder Anne Mulder (buitenruimte) een kijkje bij de nieuwe informatiepanelen. “Samen met Den Haag zetten we ons in voor dit unieke stadspark. Niet alleen met de informatieborden, we hebben ook 4 bomen geplant, verharding aangebracht en meer bankjes geplaatst. Op deze manier creëren we een nog aantrekkelijkere route om door het groen vanuit Den Haag of Voorburg richting het buitengebied te gaan. Daarnaast werken we de komende jaren verder aan het recreatief, kwalitatief en ecologisch versterken van de zone, bijvoorbeeld door het opknappen van park Vreugd en Rust.”


J   Klik hier om terug te gaan.

Locatie: Leidschendam Voorburg

 Alle leeftijden
 Leidschendam Voorburg
 Leidschendam Voorburg
Gemeente Leidschendam-Voorburg