Sport en Welzijn en de NOC*NSF werken samen in Lokaal Sportakkoord

Nieuwsbericht - 20 februari 2020

Op 19 februari organiseerde SenW in samenwerking met de NOC*NSF twee inspirerende trainingen voor 30 vrijwilligers van sportverenigingen in Leidschendam-Voorburg. De training ‘Omgaan met sporters met Autisme’ onder leiding van Paul Voois werd bezocht door trainers en begeleiders van sportclubs. Voor vertrouwenspersonen binnen verenigingen werd de workshop ‘Veilig Sportklimaat’ onder leiding van Henriët van der Weg aangeboden. Beiden zijn onderdeel van de uitvoering van het Lokaal Sportakkoord.

Op de vertegenwoordigde verenigingen zitten sporters met een vorm van autisme. Tijdens deze training hebben deelnemers op een interactieve en energieke manier handvatten ontvangen om hier beter mee om te kunnen gaan. Zelfs ervaren trainers werden aan het denken gezet en kregen tips. Structuur (in tijd, materiaal en organisatie) was op deze avond het toverwoord. Er zijn afspraken gemaakt voor een vervolgtraining in de praktijk. Naomie Heesen (Judolerares bij Westvliet): “Ik ben blij dat ik gekomen ben. Ik heb veel geleerd van het bespreken van praktijkvoorbeelden met andere trainers”.

In de tweede training ontvingen vertrouwenspersonen informatie over de ontwikkeling van een veilig sportklimaat binnen een sportvereniging volgens het vijfstappen preventieplan van de NOC*NSF. De deelnemers kwamen van verschillende verenigingen uit Leidschendam-Voorburg en vonden het interessant om te horen hoe het bij andere verenigingen is georganiseerd. Er kwam hierdoor direct samenwerking en verbinding tot stand. Zo is afgesproken dat een voetbal-vrijwilliger op bezoek gaat bij de rugby om te zien hoe ouders, kinderen en trainers daar met elkaar omgaan rondom het rugbyveld. Meer informatie over dit onderwerp vind je op www.centrumveiligesport.nl

Sportnetwerkcafé
25 maart is het Sportnetwerkcafé er weer! Ook hier wordt een interactief programma aangeboden aan sportverenigingen in Leidschendam-Voorburg. Je kunt hier meer informatie en het aanmeldformulier vinden.