Sporthulpmiddelen beschikbaar voor mensen met een beperking

Nieuwsbericht - 27 januari 2022

 

Mensen met een lichamelijke beperking uit de Haagse regio die willen (blijven) sporten of bewegen, kunnen nu terecht bij de Mobilitheek om sporthulpmiddelen te lenen en uit te proberen. De Mobilitheek is gevestigd op de Sportcampus in het Haagse Zuiderpark. Daar kunnen geïnteresseerden zich vrijblijvend oriënteren en laten voorlichten. Ook inwoners uit Leidschendam-Voorburg kunnen terecht bij de Mobilitheek door een afspraak te maken op www.mobilitheek.nl, daarna volgt een adviesgesprek. Aansluitend worden de hulpmiddelen getest en aangepast. Het sporthulpmiddel kan vervolgens enige tijd geleend worden om uit te proberen, ook als dat bij een sportvereniging is.

De Mobilitheek is sinds woensdag 19 januari officieel open. Wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid testte er samen met eerste gebruiker Charles Crown een speciale fiets.

“Iedereen in Den Haag en omgeving moet volwaardig mee kunnen doen. Daarom ben ik zo blij met dit initiatief dat is voortgekomen uit de prijsvraag ‘Onbeperkt 070’. De Mobilitheek maakt het mogelijk dat ook mensen met een beperking kunnen sporten en bewegen en daardoor met anderen in contact komen. Volwaardig, zelfstandig, maar wel met professioneel advies en zo nodig ook professionele begeleiding”, aldus Kavita Parbhudayal.

In de Mobilitheek is alles overzichtelijk uitgestald waardoor de bezoeker zich gemakkelijk kan oriënteren op wat er op het gebied van sporten en bewegen allemaal mogelijk is. Mensen met een lichamelijke beperking worden vaak inactiever, terwijl regelmatig bewegen juist een positieve invloed op de gezondheid heeft, de conditie verbetert en ook helpt om het aantal sociale contacten te vergroten.

Initiatief
Daarom namen Basalt, het lectoraat Technologie voor Sport en Bewegen van de Haagse Hogeschool, Voorall, gemeente Den Haag en Kenniscentrum Sport & Bewegen het initiatief tot deze uitleen voor sporthulpmiddelen. De Mobilitheek is een aanvulling op het reeds bestaande ‘Beweegloket’. Naast advies over een passende beweegactiviteit, kan men nu ook hulpmiddelen uitproberen om tot een weloverwogen keuze te komen.

“Iedereen in de Haagse regio moet kunnen sporten en bewegen, ook mensen met een beperking. Zij moeten eveneens in de gelegenheid gesteld worden om eerst een sport- of beweegactiviteit uit te proberen, om zo te ervaren wat bij je past. De aanschaf van hulpmiddelen kan duur zijn. Maar nu kun je ze dus eerst lenen en uitproberen. De Mobilitheek maakt dat mogelijk”, aldus wethouder Hilbert Bredemeijer (Sport).

De Mobilitheek is er voor mensen uit Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Lansingerland en het Westland.

Foto: De eerste Mobilitheek-gebruiker Charles Crown test een speciale fiets samen met zorgwethouder Kavita Parbhudayal; fotograaf: Joris den Blaauwen.

Bekijk hier het filmpje van de opening van de Mobilitheek: