Sportnetwerkcafé was een inspiratiebron voor sportverenigingen

Nieuwsbericht - 12 maart 2021

Een groep van dertig vrijwilligers en bestuurders van sportverenigingen uit Leidschendam-Voorburg kwam afgelopen maandag online bijeen voor het Sportnetwerkcafé georganiseerd door de verenigingsondersteuning van SenW.

Het online Webinar werd ingeleid door wethouder Stemerdink, die de verenigingen allereerst complimenteerde met hun inzet voor de jeugd. Zij vertelde vervolgens dat het nieuwe programma ‘Samen weer fit!’ een groot succes is. Dit programma biedt ex-kankerpatiënten mogelijkheden om weer fit te worden, waarbij aan conditie wordt gewerkt met behulp van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Verenigingsondersteuner Werff Thomas sprak over het nieuwe aanbod voor  sportverenigingen, zoals  EHBO cursussen voor vrijwilligers. Beide acties komen voort uit het lokaal sportakkoord.

Aansluitend vonden drie verschillende Webinars plaats, waarvoor deelnemers voorafgaand konden kiezen; deze sessie vormden een bron van inspiratie en advies om zelf verder uit te werken op de club.

Sessie ‘Vrijwilligersmanagement’ – Trainer Evelyn van der Haar besprak op creatieve wijze met de deelnemers hoe je het best in contact kunt komen met potentiële vrijwilligers. Dody Henze van Grand Cru’82:    “Goed idee om klein te beginnen met het overdragen van activiteiten en daarna pas iemand vragen voor een nieuwe functie.”

De sessie over het ontwikkelen van sportief aanbod voor mensen met een beperking – Joyce van der Sloot, combinatiefunctionaris SenW: “De avond leverde nog meer ideeën dan ik had durven dromen. Samen met de deelnemers werd een plan gemaakt om niet alleen bij vv Wilhelmus, maar bij meerderesportverenigingen aanbod te gaan ontwikkelen voor mensen met een beperking. “

De sessie ‘Duurzame sportaccommodatie’ – spreker Robert den Ouden inspireerde deelnemers die nog een clubhuis willen gaan bouwen en deelnemers die hun huidige clubhuis en velden willen verduurzamen.  Henry Steffens gaf een voorbeeld over de grote verbouwing van de kantine bij RKAVV waarbij verduurzaming een grote rol heeft gespeeld. De belangrijkste tip van Robert den Ouden: “Het BNG Duurzaamheidsfonds is het puzzelstukje voor verenigingen om goedkoop te kunnen lenen.”

De organisatie kijkt terug op een geslaagd online event, Werff Thomas: “ We zijn heel blij dat we weer een vruchtbaar Sportnetwerkcafé hebben neer gezet, ondanks de corona beperkingen. We hopen dat we elkaar in oktober weer ‘live’ kunnen ontmoeten.” Het volgende Sportnetwerkcafé is op 12 oktober 2021.

Verenigingsondersteuning van SenW organiseert onder andere trainingen om sportverenigingen in Leidschendam-Voorburg hulp en inspiratie te bieden met als doel dat zij vitaal worden en blijven en stimuleert de maatschappelijke betrokkenheid. Het Sportnetwerkcafé is een manier om bestuurders, vrijwilligers en trainers te ontmoeten en met ze in gesprek te gaan, maar ook om sportclubs onderling verbinding te laten maken.