Trots en verbinding bij Diabetes Challenge

Nieuwsbericht - 26 september 2023

Zaterdag 16 september was het eindevenement van de Nationale Diabetes Challenge in Tilburg. Hier deden wandelteams uit Leidschendam-Voorbrug aan mee. De wandelaars hebben twintig weken lang getraind om hun doel om meer te wandelen en bewegen te behalen en om tijdens eindfestival de hele wandeling mee te kunnen lopen. Het was een dag vol enthousiasme en plezier. Het NDC wordt mogelijk gemaakt door de Bas van de Goor foundation.

Twintig weken lang is er in de gemeente Leidschendam-Voorburg gewandeld en getraind voor dit eindevent. Het maken van de eerste stap naar meer bewegen kan best lastig zijn. Het gebrek aan motivatie, tijd, geld en/of vertrouwen in het eigen lichaam spelen hierbij een rol. De Nationale Diabetes Challenge speelt in op deze beweegbelemmeringen en helpt deelnemers toch de eerste stap te zetten. Het wekelijks samen wandelen onder begeleiding van lokale professionals biedt de deelnemers een veilige opstap naar bewegen, waarna zij meer vertrouwen in zichzelf en eigen lichaam krijgen. Deze positieve ervaring maakt dat deelnemers gemotiveerd zijn om te blijven bewegen en om te werken aan hun gezondheid. De NDC biedt de deelnemers de mogelijkheid om naast meer te bewegen, ook te werken aan andere leefstijlfacetten. Daarnaast wordt deelname aan de NDC vooral als heel gezellig ervaren en gezien als stok achter de deur om wekelijks de wandelschoenen aan te trekken.

Onderzoek onderbouwt bovengenoemde ervaringen. De resultaten van drie jaar onderzoek naar de NDC laten zien dat wekelijks samen wandelen een positief effect heeft op de lichamelijke en psychische gezondheid van de deelnemers. Deelnemers vallen af, zitten beter in hun vel en hebben vaak minder medicatie nodig. Daarnaast rapporteren deelnemers een betere kwaliteit van leven na hun deelname.

De Diabetes Challenge in Leidschendam-Voorbrug werd mede mogelijk gemaakt door de vrijwillige bijdrage van Team Leidschendam: Multifysio, POH MBBS huisartsen, POH Wolters & Vloermans, Programmamakers Sterk voor Noord en Team Voorburg: Arembergelaan Fysiotherapeut Erzy Kassens, Sport Accent, Leefstijlcoach Anita Stolk.

“We kijken met veel trots terug op een fantastische dag waarbij het enthousiasme er vanaf spatte bij de wandelaars. Het mooiste is dat je ziet bij de deelnemers dat ze ook trots zijn op zichzelf dat ze dit gedaan hebben. En je zag de gezelligheid en verbinding met elkaar, dat ze dit samen hebben gedaan.” – Remco Stolze, combinatiefunctionaris Sport en Welzijn.